Pondelok 16. 06. 2025 10:06:28 | Meniny má Blanka, Bianka

Zamestnanci chcú dôstojný obed, realita je iná: Takmer polovica Slovákov dostáva len minimálne stravné

Takmer polovica (44,4 %) zamestnancov na Slovensku dostáva každý mesiac len minimálne stravné, ktorého úroveň je aktuálne 6,60 eura. Maximálnu sumu príspevku v hodnote 8,80 eura dostáva len každý desiaty (11,2 %) pracovník. Vyplýva to z online dotazníkového prieskumu verejnej mienky spoločnosti Edenred, ktorý sa uskutočnil od utorka 13. do štvrtka 22. mája na vzorke 1 180 kmeňových zamestnancov inštitúcií a firiem.

TASR|15. jún 2025|15:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
VIDEO: Pozrite si opustený a chátrajúci Šport Hotel na horskom priechode Čertovica
Čítajte viac >

Každý piaty (21,1 %) respondent uviedol, že jeho príspevok na stravné sa pohybuje niekde medzi 6,60 a 8,80 eura. Takmer každý štvrtý (23,3 %) účastník prieskumu nevedel, aké stravné dostáva.

„Podľa Edenred TRC indexu za prvý štvrťrok 2025 bola celoslovenská priemerná útrata za obed 8,39 eura. V niektorých krajoch ako v Košickom, Nitrianskom či Žilinskom dokonca nestačí ani maximálny príspevok. Stravné by však malo reflektovať reálne ceny a umožniť zamestnancom najesť sa dôstojne, plnohodnotne a zdravo. To je jeho cieľom,“ povedala Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred.

Na otázku, aká cena obeda by bola už príliš vysoká na to, aby boli ochotní si ho pravidelne kupovať, označila najväčšia skupina respondentov (47,6 %) cenovú hladinu deväť eur. Pre tretinu (32,4 %) opýtaných by bola hraničnou cena 11 eur za obed. Platiť 13 eur a viac by bol problém pre 12,8 % ľudí.

chicken-steak-with-lemon-tomato-chili-carrot-white-plate.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

„Ak takmer polovica ľudí považuje hranicu deviatich eur za maximum, ktoré sú ochotní za obed zaplatiť, a ceny už túto hranicu prekračujú, je zrejmé, že súčasný systém príspevkov potrebuje prehodnotenie. Stravné nie je luxus, ale základný benefit, ktorý by mal zohľadňovať realitu cien v jednotlivých regiónoch,“ dodala Bachratá.

Práve ceny v gastroprevádzkach sú najčastejším dôvodom (44,2 %), prečo ľudia takýto obed vynechajú. Nasledujú preferencia vlastného jedla (37,2 %), nedostatok času (30,5 %), nedostatok kvalitných gastroprevádzok v okolí pracoviska (28,4 %) a napokon nevhodná ponuka jedál (20,9 %). Pri tejto otázke mohli respondenti označiť viacero faktorov, ktoré im najčastejšie bránia dopriať si obed v podniku.

Prieskum sa zaujímal aj o to, či zamestnanci s príchodom horúcich letných dní upravujú svoj jedálniček. Až polovica (51 %) respondentov svoje návyky nemení a aj v lete preferuje tradičné teplé jedlá pozostávajúce z polievky, mäsa a príloh. Ľahké a svieže jedlá si v lete vyberá 39 % účastníkov prieskumu. Grilované špeciality a streetfood uprednostňuje osem percent zamestnancov.


Súvisiaci článok
Žilina pripomína históriu padlých vojakov cez výstavu o vojnových cintorínoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť